Předběžný odhad amerického HDP výrazně překvapil

Předběžný odhad amerického HDP výrazně překvapil, když do letošního roku vstoupila ekonomika USA zrychlením tempa svého růstu na 3,2 %, ačkoliv tržní konsenzus počítal pro první letošní čtvrtletí se zpomalením na 2 %. Dané číslo sice bude procházet postupnými revizemi, které mohou výsledek ještě značně změnit.Nadále se však prohloubil propastný rozdíl mezi obrázky ekonomik na protilehlých stranách Atlantiku. Bližší pohled na zveřejněná data však přece jen může mírně zkalit počáteční nadšení. Pokles dovozu, nárůst exportu a nahromadění zásob totiž bylo schopno zakrýt zpomalující domácí poptávku, která zároveň v rámci prvního letošního kvartálu dostala výrazný impulz ze strany vládních výdajů. Síla podpory ze strany těchto faktorů se však v průběhu roku již nemusí opakovat a výkon hospodářství USA tak může v dalších čtvrtletích naopak překvapit slabším výsledkem.

I výsledek posledního zasedání Fedu potvrdil, že vyčkávací postoj centrálních bankéřů ve vztahu k vývoji americké měnové politiky tak daný výsledek nenarušil, a to i vzhledem ke skutečnosti, že se jádrová inflace nachází s 1,3 % hluboko pod dvouprocentním inflačním cílem.

Tým Asset Managementu
AXA investiční společnost a.s.