Koronavirus oslabil imunitu akciových trhů

V posledních několika dnech udává vývoji na finančních trzích směr šířící se koronavirus s označením Covid-19. Zprávy o jeho šíření již nejen v Číně přichází v různé intenzitě od letošního ledna, na finanční trhy však začaly mít skutečně výrazný dopad až v posledních dnech.

Zprávy, že donedávna neznámý virus se nepodařilo izolovat v zemi původu a poměrně rychle se šíří do zbytku světa, na trzích vyvolalo snahu vyhnout se riziku. Pro tu je typický výprodej rizikovějších aktiv, jakými jsou akcie, a naopak příklon k takzvaným „bezpečným přístavům“, mezi které většina investorů řadí vládní dluhopisy vyspělých států či zlato.

Spolu s rostoucí cenou klesá výnos desetiletých dluhopisů americké vlády, který se nachází na historicky nejnižší úrovni. Americké i evropské akciové indexy za poslední týden poklesly o více než 10 % a naplnily tak definici technické recese. Index VIX, často nazývaný indexem strachu, pak dosáhl nejvyšší úrovně od doby evropské dluhové krize a cena futures kontraktů na ropu kvůli obavám ze snížené poptávky poklesla od začátku letošního roku o více než 20 %.

Trhy tak stále více upínají svou naději směrem k centrálním bankám, které by měly pomoci případný hospodářský útlum zmírnit uvolněním své již tak značně uvolněné měnové politiky. Zatím nejvýznamnější krok provedl americký Federální rezervní systém (Fed), který poprvé od pádu banky Lehman Brothers v roce 2008 přikročil k mimořádnému snížení své základní úrokové sazby o půl procentního bodu. Trhy navíc předpokládají, že se v letošním roce zdaleka nejedná o poslední slovo Fedu, který by měl letos postupně úrokové sazby snížit až k bezprostřední blízkosti nuly.

Dle cen tržních instrumentů by své sazby měla hlouběji do záporu zatlačit i ECB. Česká národní banka by pak dle trhu měla přistoupit k rychlému přehodnocení situace a zvrátit svůj poslední krok snížením úrokových sazeb s tím, že do konce roku by k takovému snížení mělo dojít hned čtyřikrát.

Rétorika znějící z centrálních bank pak zaznamenala v poslední době poměrně rychlý obrat. Fed ještě nedávno hodnotil vývoj hospodářství ve Spojených státech pozitivně a prezidentka ECB Lagardeová prohlásila, že situace ještě není tak vážná, aby byl nezbytný zásah ze strany centrální banky. Nedlouho poté však přední centrální bankéři začali trhy uklidňovat deklarovanou ochotou zakročit. Ovšem evropští centrální bankéři ve Frankfurtu mají oproti svým americkým kolegům značně omezený prostor pro využívání konvenčních měnově politických nástrojů. V případě prohlubujících se hospodářských problémů by tak museli přicházet s dalšími pravděpodobně kontroverzními opatřeními, jak do ekonomiky napumpovat více peněz.

Ani v případě dostatku pomyslné munice však nemusí být centrální banky schopné udržet současný akciový býčí trend při životě. Šířící se koronavirus totiž působí negativně nejen na globální poptávku, ale i na nabídku. S negativními nabídkovými šoky v podobě zastavené produkce podniků však měnová politika zmůže pramálo.

Ve snaze bojovat proti zdražování nedostatkového zboží by totiž museli centrální bankéři svou měnovou politiku naopak utáhnout a dále by tak zvýšili tlak na pokles hospodářského výstupu, což by se negativně projevilo i na ceně akcií.

Výsledný dopad šířícího se viru na globální ekonomiku lze spolu s případným průběhem následného zotavení v současnosti jen těžko odhadnout. I v případě rychlého odeznění samotné nákazy, například v důsledku nalezení účinné vakcíny, může mít současná epidemie na strukturu světové ekonomiky dlouhodobější dopad. Nedávné narušení komplikovaných dodavatelsko-odběratelských řetězců odhalilo jejich značnou křehkost. Kromě obchodních válek tak může být koronavirus další impulz vedoucí k deglobalizaci. Tu bychom v případě zachování současných spotřebitelských návyků pocítili všichni, a to minimálně ve svých peněženkách.

Na druhé straně pro investory může poslední vývoj na akciových trzích představovat příležitost k levným nákupům, na jejichž adresu kdysi poznamenal baron Rothschild: „Nakupuj, když v ulicích teče krev.“

Tomáš Lébl, analytik skupiny AXA ČR a SR