Komentář k virtuálním měnám - Komentář

Virtuální měna Ripple zažila v letošním roce poměrně dramatický vývoj. Z hodnot kolem 0,006 USD na začátku roku vyskočila v květnu na svá dosavadní maxima nad 0,35 USD (+6000 %), aby následně podstatnou část těchto zisků znovu odepsala. V podvečer 3. srpna se aktuálně obchodovala za 0,176 USD. Ripple dokázal profitovat z letošního úspěchu bitcoinu. Zásadní zpráva přišla v průběhu dubna z Japonska, které se rozhodlo tuto virtuální oměnu legalizovat. K Japonsku se následně začaly přidávat i další země jako je Rusko a Indie. Právě tato rozhodnutí se stala pro kryptoměny zásadní. Mnozí investoři do teď považovali bitcoin, ripple i další virtuální měny jako cosi exotického, přičemž nikdo neměl jistotu, že tyto měny během pár měsíců neskončí v propadlišti dějin. Spolu s umožňováním platebního styku jednotlivými většími firmami (nebo dokonce státy) však důvěryhodnost těchto měn i poptávka po nich znatelně roste, což se odráží i na jejich ceně.

Přesto je mezi bitcoinem a ripplem několik významných rozdílů. Zatímco bitcoin se „těží“ a je podle stanoveného algoritmu předem určeno, že jeho celkové množství bude maximálně 21 mil. kusů. Naproti tomu tvůrci ripplu (společnost Ripple) hned na začátku vytvořila 100 miliard tokenů a žádné nové už nevzniknou. Startup Ripple přitom disponuje cca 61 miliardami tokenů a má tak hodnotu XRP doslova ve svých rukou. Mnozí investoři celkem logicky pociťují obavy nad oslabováním ripplu ve chvílích, kdy firma Ripple v budoucnu vypustí na trh dodatečné tokeny. Šéf společnosti Brad Garlinghouse se proto rozhodl oznámit, že do konce letošního roku uloží firma drtivou většinu naemitovaných XRP na vázaný účet a rozptýlí tím obavy nad dodatečnou nabídkou této virtuální měny.

Pravá síla Ripplu a například také měny Ethereum na rozdíl od bitcoinu může v budoucnu ležet zejména v teoretické použitelnosti jejich protokolů pro finanční instituce (jako clearingový prostředek). V dubnu Ripple získal pro svou platební platformu i mnohé významné nadnárodní banky, jako je Bank of America, UBS a RBC. Tímto krokem pochopitelně důvěryhodnost i cena měny ripple znatelně posílila. Ačkoliv je dnešní význam virtuálních měn včetně ripplu stále spíše zanedbatelný, spolu s nezadržitelně rostoucí rolí elektronických transakcí, lze očekávat jeho značné posilování. V dnešním decentralizovaném a globalizovaném světě internetu s tím už stejně žádný stát nebo regulátor nemůže lehce bojovat, jak ukázal před nedávnem např. příběh online černého trhu (Silk Road). Hlavní otázkou do budoucna tak zůstává, jakou garanci budou při svých transakcích preferovat internetoví uživatelé. Bude to garance vyplývající z algoritmu/definovaného množství (bitcoin, ripple) nebo radši garance státu, kde centrální banka emituje měnu podle svých potřeb?

Jan Kudláček
portfolio manažer skupiny AXA CZ/SK