Co se událo v roce 2018? - Komentář

Leden 2018 začal pozitivně, když akciové trhy rozšiřovaly své zisky z předchozího roku. Tento trend však příliš dlouho nevydržel, většina trhů končí v záporu a některé zaznamenaly v průběhu roku prudké propady. Zvlášť tvrdě byl zasažen technologický sektor, který byl do té doby motorem táhnoucím akciové trhy vzhůru. Například akcie Facebooku odepsaly 35 % poté, co se společnost zapletla do skandálu týkajícího se fake news a ochrany soukromí. Apple se krátce stal první společností, jejíž tržní kapitalizace přesáhla bilion dolarů jen, aby se následně její akcie propadly o 20 %.

Co bylo ovšem příčinou takto turbulentního vývoje na trzích? Z části se jednalo o reakci na přízrak globální obchodní války, politické nestability (včetně brexitu) a volatilní ceny ropy. Svou roli však sehrál i strach z rostoucích úrokových sazeb, silného dolaru a nadměrného dluhu, zejména pak toho italského.

Nicméně, americkému akciovému indexu S&P500 se podařilo mezi prvním lednem a posledním listopadem dosáhnout zisku ve výši 3,4 %. Evropě a Asii se ovšem dařilo výrazně hůře. Německý DAX 30 se propadl o 12,9 %, belgický BEL 20 o 12,3 % a italský FTSE MIB odepsal 12,2 %. Francouzský CAC 40 zaznamenal o něco umírněnější pokles, když vykázal ztrátu 5,8 %, zatímco španělský IBEX a FTSE 100 z Velké Británie poklesly o 9,6 %, respektive 9,2 %. V Asii se japonský TOPIX propadl o 8,3 % a index MSCI China utrpěl pokles v hodnotě 15,2 %.

Ohlédněme se zpět na některé důležité události z roku 2018 a doufejme, že ten nový bude o něco klidnější.

Leden

Pozitivní sentiment nepřevládal pouze na trzích. Data ukázala, že ekonomika eurozóny rostla v roce 2017 o 2,5 %, což představuje nejlepší výsledek za poslední dekádu. Evropská centrální banka (ECB) nedlouho předtím zlepšila svůj odhad tempa růstu pro rok 2018 z původního 1,8 % na 2,3 %. I podle Mezinárodního měnového fondu se výhled pro globální hospodářství zlepšil, v důsledku čehož organizace zvýšila svou prognózu pro tento a následující rok na 3,9 %.

Únor

Index VIX se náhle znovu dostal do centra pozornosti. Známý též jako „ukazatel strachu na Wall Street“, měří očekávanou volatilitu americký akcií v následujících třiceti dnech. Během 5. února index VIX vystřelil na alarmující hodnotu 37, což představovalo nejvyšší jednodenní nárůst během historie měření. Zachvátila trhy panika? Ne na dlouho, index se do konce roku usadil na již běžnější úrovni 20 bodů. Ovšem ne vše musí být tak, jak se na první pohled zdá. Objevily se totiž zprávy, že whistler-blower upozornil na údajnou nelegální manipulaci s indexem.

Březen

Obchodní válka byla vyhlášena mezi Spojenými státy a Čínou. První salvu vypálil Donald Trump, když oznámil opatření proti technologickým produktům, které hrají významnou roli v již slavném plánu „Made in China 2025“. Trump prohlásil, že Peking „porušuje vlastnická práva duševního vlastnictví amerických společností“ a podal na Peking stížnost u Světové obchodní organizace. Čína reagovala hrozbou uvalení cla mezi 15 % a 20 % na stovky amerických produktů (včetně automobilů a sójových bobů). Tato napjatá atmosféra způsobila propad jak asijských, tak amerických akciových trhů. Vzájemná dohoda by tak jistě pomohla k uklidnění situace.

Duben

Cena ropy krátce protnula hranici 75 dolarů za barel, což představuje oproti předchozímu létu více než 50% nárůst. Co ovšem způsobilo takto výrazný skok? Zásadní změnou byl nárůst obav spojených s dodávkami této suroviny. Prezident Trump se rozhodl vyřadit Írán, který představuje jednoho z předních světových producentů ropy, z ropného trhu. Snížená nabídka pak vyhnala cenu vzhůru. To by mohlo představovat významný tlak na růst inflace, což vyvolalo nervozitu na globálních dluhopisových trzích.

Květen

Hospodářský růst Indie zaznamenal v rámci prvního čtvrtletí roku 2018 růst o 7,7 %. Indie se tak stala opět nejrychleji rostoucí ekonomikou, když co do velikosti předběhla Velkou Británii a umístila se na páté příčce. Ovšem tato cesta nemusí být tak hladká, jak se na první pohled může zdát. Úrokové sazby poprvé po čtyřech letech vzrostly. Expandující ekonomika nasává čím dál více ropy, jejíž cena během letoška vzrostla o téměř 20 %. To může znamenat, že na dveře začne brzy klepat zrychlující se inflace.

Červen

Ke konci roku 2018 ECB ukončí svůj program nákupu dluhopisů. Tyto nákupy započaly v roce 2015 a do ekonomiky eurozóny bylo jejich prostřednictvím prozatím napumpováno 2,4 bilionů eur. Toto utahování opasků bylo však vyváženo tím, že ECB nadále ponechala úrokové sazby na rekordně nízkých úrovních a naznačila, že tak zřejmě zůstanou až do konce léta roku 2019.

Červenec

Britská premiérka Theresa Mayová shromáždila ministry na své venkovské rezidenci v Chequers, aby jim přestavila svůj návrh brexitu. Plán měl za cíl zajistit hladký průběh obchodu mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Nebyl však zmíněn žádný plán týkající se služeb, které tvoří až 80 % britské ekonomiky. Problém nastal při zmínění společných pravidel, která zastánci brexitu interpretují jako setrvání v rámci jednotného trhu EU. Reakce byla vlažná a dva z ministrů podali rezignaci.

Srpen

Dobré zprávy pro výkonného ředitele společnosti Apple Tima Cooka, který získal akciové opce v hodnotě 120 milionů dolarů poté, co se technologický gigant stal první společností, jejíž hodnota přesáhla bilion dolarů. Apple tak v dosažení této mety předstihl své rivaly jako je Amazon, Microsoft a Google, a to dvacet let poté, co se Steve Jobs vrátil do společnosti, kterou založil, a zachránil ji před bankrotem. Nedařilo se naopak společnosti Facebook, která ztratila 20 % ze své hodnoty, když oznámila, že skandál týkající se „fake news“ může negativně ovlivnit budoucí růst jejích tržeb.

Září

Celosvětová hodnota fúzí a akvizic překonala za prvních 9 měsíců roku 2018 částku 3,3 bilionu dolarů. Tohoto rekordu bylo dosaženo kvůli růstu cen akcií a nízkým nákladům na financování těchto transakcí, čehož společnosti využívají. Hybatelem velké části obchodů je pak i rychle probíhající změna technologií. Hlavní pozornost si pak vysloužila řada takzvaných „mega obchodů“, jejichž hodnota přesahuje 5 miliard USD. Jedním z nich je například akvizice společnosti Comcast, která koupila společnost Sky, když svou nabídkou ve výši 40 miliard USD přeplatila dalšího zájemce, kterým byl 21st Century Fox.

Říjen

Zvláště nemilosrdný byl říjen pro akcie technologických společností. Tvrdě byl zasažen například Amazon. Akcie firmy, jejíž tržní kapitalizace ještě na počátku září prolomila hranici bilionu dolarů, zažily 20% propad. Investoři, kteří vsázeli proti FAANG akciím (Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google), údajně vydělali přes 5 miliard dolarů. Pro čínské technologické šampióny BAT (Baidu, Alibaba Group a Tencent) však situace nebyla lepší, když se akcie této skupiny propadly během října o 15,5 %.

Listopad

Ve chvíli, kdy klesající ceny ropy mnohým ulevil, uživatelé francouzských silnic byli konfrontování s vlastními lokálními problémy. Prezident Macron plánoval lednové zvýšení daňové zátěže paliv s cílem zvýšit cenu nafty na úroveň benzínu. Takto získané daňové příjmy měly pokrýt náklady na investice do zelené energie. V reflexních demonstrantech, organizovaných prostřednictvím sociálních sítí, však tento tah umocnil odpor k Macronově reformní politice.

Prosinec

Ministerská předsedkyně Velké Británie Theresa Mayová odložila plánované hlasování týkající se dohody o vystoupení Británie z EU na příští rok, a to kvůli jejímu hrozícímu zamítnutí výraznou většinou parlamentu. Zároveň musela Mayová během překvapivého vývoje odvrátit snahu vyjádřit nedůvěru jejímu vedení den před plánovanou schůzkou s předními představiteli EU, jejíž cílem bylo zajistit „zlepšení podmínek“ dohody. Mezitím se neúprosně přibližuje „den D“ naplánovaný na březen roku 2019 a napříč Evropskou unií se zrychlují přípravy na brexit bez dohody.

Vaše AXA