ČNB ukončila intervence - Komentář

Česká národní banka po více než třech letech opustila režim kurzového závazku. V rámci něj od listopadu 2013 pomocí devizových intervencí udržovala kurz české měny na úrovni 27 Kč/EUR a slabší. O konci režimu bankovní rada ČNB rozhodla na mimořádném měnově-politickém zasedání ve čtvrtek 6. 4. 2017, po němž guvernér Jiří Rusnok oznámil, že se centrální bankéři rozhodli s okamžitou platností přestat bránit hranici 27 Kč/EUR.

Koruna po pár desítkách minut vyšší volatility na obě strany začala postupně posilovat. První obchodní den po ukončení režimu zakončila na úrovni 26,63 Kč/EUR, oslabila tak o 1,54 %. Nejedná se tedy o přehnaně dramatické posílení. Obávaný „švýcarský scénář“ tak zdaleka nenastal. Další vývoj kurzu je však velmi nejistý. Hráči, kteří v posledních měsících ve velkých objemech spekulativně skupovali česká aktiva, zatím své zisky vybírat nezačali. V momentě, kdy se tak rozhodnou učinit, narazí na relativní mělkost trhu a koruna by mohla opětovně oslabit. Přirozená roční poptávka po korunách totiž dosahuje pouze zhruba pětiny odhadovaného objemu spekulativních pozic. Další stranou potenciálně vstupující do hry je pak ČNB, která může limitovat jak další posilování měny, tak také z druhé strany její nadměrné oslabování.

Tým Asset Managementu
AXA investiční společnost a.s.